“Ο ΑΣΤΕΡΑΣ και η… Μπαρτσελόνα”

Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΑΣΤΕΡΑ, Γιώργος Καχριμάνης, μίλησε στον αέρα του Arcadia 93.8 για την καινοτόμα μέθοδο που ακολουθούν στην Τρίπολη σχετικά με την εξέλιξη και την δουλειά που γίνεται πάνω στα ταλέντα της ομάδας.

Ο Αστέρας δίνει μεγάλη σημασία στη βελτίωση και ανάπτυξη των ακαδημιών. Γι’ αυτό το λόγο, τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον Γιώργο Καχριμάνη, ο οποίος έχει το ρόλο του Επιστημονικού Συνεργάτη στις ακαδημίες του συλλόγου.

Για το πώς ξεκίνησε η συνεργασία με τον ΑΣΤΕΡΑ: “Aυτή η συνεργασία προέκυψε σε μια συζήτηση που είχα με τους ιδιοκτήτες και με τον κύριο Καϋμενάκη, ο οποίος θέλω να πω πως όλα αυτά που βλέπετε να διαδραματίζονται, ξεκινούν από τη διοίκηση που ξέρει από ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό και πήρε μια ομάδα από το τοπικό και την έβγαλε στην Ευρώπη. 

Όλα ξεκινούν από τους ιδιοκτήτες. Στη συνέχεια έχουμε τη διοίκηση, τον κύριο Γιώργο Μποροβήλο και τον αδερφό του Δημήτρη, οι οποίοι μας έχουν εμπιστοσύνη και υλοποιούν τα όνειρά μας.

Στη συζήτηση με τον κύριο Καϋμενάκη ανέλυσα το πλάνο μου για το πώς μπορούμε να βγάζουμε παίκτες από τα σπλάχνα του Αστέρα, να τους δουλέψουμε επιστημονικά ώστε να μπορεί η ομάδα είτε να τους εντάξει στην πρώτη ομάδα είτε να τους πουλάει στο εξωτερικό και να έχει οικονομικά οφέλη. 

Μου έδειξε εμπιστοσύνη ο κύριος Καϋμενάκη, ήρθα στην Τρίπολη και τα τελευταία 2,5 χρονικά βαβίζουμε κάτω από επιστημονικά δεδομένα”.

Αναλύοντας τη μεθοδολογία που ακολουθείται στην ομάδα, τόνισε: “Εμείς έχουμε ένα τρομερό δίκτυο σκάουτινγκ σε όλη την Ελλάδα, που ξεκινά από ηλικίες 8-10 ετών. Ο κύριος Σαλαπάτας είναι ο πρώτος δέκτης των ταλέντων και στη συνέχεια έχουμε τους υπόλοιπους προπονητές μας και τους πληροφοριοδότες μας, οι οποίοι μας λένε που υπάρχει το καθένα ταλέντο. Τους φέρνουμε στον ΑΣΤΕΡΑ και εκτός από το ταλέντο, τους κάνουμε κάποιες εξετάσεις. Η πρώτη εξέταση που κάνουμε είναι η μυοσκελετική αξιολόγηση, όπου έχουμε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Υπάρχουν πάρα πολλοί σταθμοί, όπου φαίνονται όλοι οι τραυματισμοί ή οι τραυματισμοί που θα βγάλουν στην πορεία. Για παράδειγμα, ο Ψεύτης που πήγε στη Μίλάν, η μυοσκελετική αξιολόγηση έδειξε ότι είχε δύο τραυματισμούς, δύο διατάσεις σε κάποιους μύες που δεν τον άφηναν να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Αυτά τα βρήκαμε και δουλέψαμε με τους προπονητές τερματοφυλάκων. Τον φτιάξαμε όπως έπρεπε και τον στείλαμε στην Ιταλία, όπου πιστεύουμε ότι θα κάνει καριέρα.

Ετσι δουλεύουμε τη μυοσκελετική αξιολόγηση. Στη συνέχεια τους κάνουμε έναν εργομετρικό έλεγχο για να δούμε που βρίσκονται τα παιδιά κι αν μπορούν να ενταχθούν στην ομάδα μας. Ελέγχουμε εκρηκτικότητα, αλτικότητα, γρήγορες-αργές μυϊκές ίνες, ταχύτητες… Στη συνέχεια περνάμε στο γονιδιακό έλεγχο, ο οποίος μας δείχνει τη γεννητική προδιάθεση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το πως, γιατί είμαστε η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που κάνει DNA στους αθλητές. Από εκεί φαίνεται που μπορούν να φτάσουν αυτοί οι αθλητές είτε σωματικά είτε ψυχικά, γιατί κάνουμε και ψυχολογικές μετρήσεις, με ειδικά φυλλάδια και ερωτηματολόγια”.

“Στη Super League δεν το κάνει καμία άλλη ομάδα απ’ ότι γνωρίζω. Εγώ για να ασχοληθώ με το DNA ταξίδεψα σε Γερμανία, Ισπανία και Αμερική. Η Μπαρτσελόνα το κάνει αυτό με μια Ελληνίδα γιατρό. Εμείς θέλουμε να μην αφήνουμε χαραμάδες σε κάθε παιδί που έρχεται στον ΑΣΤΕΡΑ για να μην βγάλει προβλήματα και στη συνέχεια το θωρακίζουμε. Μετά έχουμε το ταλέντο και την τεχνική, που οι προπονητές μας το δουλεύουν και το φτάνουν να παίξει στην πρώτη ομάδα. Εμείς θεωρούμε τον αθλητή μια ζωντανή  οντότητα, ως ένα αυτοκίνητο, που θέλει να πάει στη Θεσσαλονίκη και εμείς θέλουμε να πάει γρήγορα, να βγει πρώτο χωρίς απώλειες. Να μη σκάσει κάποιο λάστιχο, να μην μείνει από λάδια… 

Θέλησα κι εγώ να εφαρμόσω αυτό το πρόγραμμα στον ΑΣΤΕΡΑ και νομίζω ότι δικαιώνομαι και εγώ και οι ιδιοκτήτες της ομάδας που μας εμπιστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια“.

Συνεχίζοντας στάθηκε στο ότι αυτός ο τρόπος δουλειάς βοηθάει να καταλάβουν οι γονείς γιατί απορρίφθηκε το παιδί τους: “Φανταστείτε ότι αυτό μας δίνει το κίνητρο και την αγάπη προς το παιδί αλλά να είμαστε και συνεπείς απέναντι στους γονείς. Αν απορρίψουμε το παιδί, που δεν το θέλουμε, θα μπορούμε να αιτιολογήσουμε γιατί πήραμε αυτήν την απόφαση. Οι γονείς μας ευχαριστούν γι’ αυτό. Δεν θέλουμε να κόβουμε τα παιδιά, αλλά δεν μπορούν να γίνουν όλοι ποδοσφαιριστές. Όταν ενταχθούν στον ΑΣΤΕΡΑΣ, εγώ κάθε Πέμπτη φτιάχνω το πρόγραμμα της προπόνησης, το οοποίο το δίνουμε στους προπονητές. Την ερχόμενη Πέμπτη υπάρχει αξιολόγηση και συμπληρώνω ή αφαιρώ πράγματα για να πάμε στον αγώνα. Αυτό γίνεται όλο τον χρόνο και υπάρχει πλήρη αξιολόγηση, ωστε ένα παιδί να πάει από την Κ17 στην Κ19 ή από την Κ19 στην πρώτη ομάδα. Από εκεί μας λένε τί θέλουν ώστε να φτιάξουμε εμείς στο παιδί για να είναι το παιδί έτοιμο να παίξει στην πρώτη ομάδα. 

Εγώ πάω στα ματς της πρώτης ομάδας, με αποκορύφωμα το ματς με τον ΠΑΟΚ όπου έπαιξαν 8 παιδιά από την Ακαδημία στην πρώτη ομάδα. Αυτό είναι ένα μετάλλιο τιμής και αγάπης που πήραμε από τη διοίκηση και τους ιδιοκτήτες και μας δίνει περισσότερο πάθος για να δουλεύουμε για μια ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστεί τα επόμενα χρόνια”.

Για τη συνεργασία με κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους, όπως η Μίλαν:

“Εκτός από τη Μίλαν θα συνεργαστούμε και με 1-2 κλαμπ της Γερμανίας. Ισως και με τον μεγαλύτερο. Δεν θέλω όμως να πω τίποτα γιατί θα είχαμε αδελφοποιηθεί ήδη με αυτό το σωματείο. Θα ανοίξουμε όμως κι εκεί μια πόρτα επικοινωνίας. Όχι μόνο να στείλουμε παιδιά εκεί αλλά και να παίρνουμε και την τεχνογνωσία που διαθέτουν αυτά τα κλαμπ και να την φέρνουμε στον Αστέρα”.

Για το αν θα μπορούσε στην Ελλάδα να υπάρχει πρωτάθλημα με Β’ ομάδες:

“Θα μπορούσε να γίνει και είναι πολύ σημαντικό γιατί στην δεύτερη ομάδα θα μπορούν να παίζουν παίκτες από την Κ19 και θα παίζουν και παίκτες από την πρώτη ομάδα που έχουν προέλθει από τραυματισμό ή δεν έχουν αρκετά λεπτά στα πόδια τους, έτσι ώστε να είναι πάντα ετοιμοπόλεμοι. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να έχεις μία τέτοια κατηγορία. Θα έχει πάρα πολλά οφέλη και για τους ποδοσφαιριστές και για τις ομάδες”.

Για την στήριξη που χρειάζονται τα παιδιά:

“Εκτός από την αξιολόγηση που κάνουμε με τους προπονητές μας, με τον κ. Δουβίκα που είναι τεχνικός διευθυντής, με τον κ. Νικολάου που είναι διευθυντής των Ακαδημιών, ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα για να παίξει ένας παίκτης στην πρώτη ομάδα είναι η εξωπαιδική του ζωή. Κι αυτό το κομμάτι το έχει αναλάβει ο διευθυντής των Ακαδημιών ο κ. Νικολάου, του οποίου πραγματικά του βγάζω το καπέλο. Είναι ο πατέρας των παιδιών που έρχονται εδώ στην Τρίπολη. Είναι ένας πατέρας που έχει πάρα πολλά παιδιά. Ολη μέρα είναι κοντά τους. Γι΄ όλα τα προβλήματα τους. Αμα χάλασε το πλυντήριο στο σπίτι τους, αν έπεσε το ρεύμα της ΔΕΗ, αν δεν έχουν νερό, αν υπάρχει πρόβλημα σε κάτι του το λένε. Είναι άθλος αυτό που κάνει αυτός ο άνθρωπος και παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.

Τώρα έχουμε συζητήσει να φέρουμε και ψυχολόγο στην ομάδα, γιατί ένα παιδί που πάει στην πρώτη ομάδα, φεύγει από την Κ19, για τον α, β λόγο δεν του δίνονται οι ευκαιρίες και ξαναγυρνάει μετά στην Κ19 για να παίξει το Σάββατο. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το παιδί θέλει ένα στήριγμα. Εκτός από τους κολλητούς και τους προπονητές του, θέλει κι έναν ειδικό άνθρωπο για να του πει ότι ‘’μην τα παρατάς, πρέπει  να είσαι πάντα σε ετοιμότητα’’. Αν τα παρατήσει καταλαβαίνετε ότι μετά δεν πρόκειται να παίξει ούτε στην Κ19″.

Για το πόσο πίσω έμειναν οι ποδοσφαιριστές εξαιτίας του κορονοϊού:

Αν από διάφορες μελέτες που έχουμε διαβάσει και λένε ότι εάν ένας αθλητής μείνει χωρίς προπόνηση δύο μέρες χάνει ένα 40-45% της φυσικής του κατάστασης, καταλαβαίνετε ότι όταν φεύγει από την ομάδα και λόγω της πανδημίας πηγαίνει στο σπίτι του και δεν είμαστε κοντά τους δυσκολεύουν τα πράγματα. Δεν είμαστε εκεί για να δούμε τι κάνουν, τι τρώνε, αν προπονούνται και πόσο σωστά προπονούνται. Είναι πολύ δύσκολο να έρθουν τα παιδιά στην κατάσταση που ήταν εξ αρχής. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά τώρα για να τους φέρουμε στη φυσική κατάσταση.

“Εμείς θα συνεχίσουμε το έργο μας για έναν και μόνο λόγο. Γιατί ο ΑΣΤΕΡΑΣ είναι ένα σωματείο εύρωστο το οποίο λύνει όλα μας τα προβλήματα. Οι ιδιοκτήτες κ. Καϋμενάκης και κ. Μπάκος είναι κοντά μας. Ο,τι χρειαστούμε. Φανταστείτε ότι έχουμε εξοπλίσει τώρα το γυμναστήριο με τα τελειότερα μηχανήματα, έχουμε φέρει το VertiMax 8, το οποίο κάνει θραύση στην Αμερική και όλοι οι Ολυμπιονίκες και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές δουλεύουν πάνω σε αυτό. Εχουμε πάρει τα γιλέκα που φοράει και η πρώτη ομάδα, ούτως ώστε να ξέρουμε με GPSτην φυσική τους κατάσταση μέσα στον αγωνιστικό χώρο και τι θα πρέπει να βελτιώσουν.

Και το όνειρο το δικό μου, για το οποίο είμαι σίγουρος ότι η διοίκηση θα το υλοποιήσει γιατί ότι τους έχουμε ζητήσει έχει γίνει, είναι να κάνουμε το ‘AsterasTripolisAcademyLab’’. Δηλαδή να κάνουμε όπως έχω το γραφείο το δικό μου το ‘Performance 22’ που από εκεί έφερα την τεχνογνωσία στον Αστέρα, να κάνουμε ένα σαν εργομετρικό κέντρο, φυσιοθεραπευτικό κέντρο στον Αστέρα Τρίπολης, όπου δεν θα χρειαζόμαστε να έχουμε συνεργάτες. Θα γίνονται όλα εκεί και θα είναι ένα πρότυπο για όλη την Πελοπόννησο. Σ

Στο μέλλον έχω προτείνει να αγοράσουμε και κάποια άλλα μηχανήματα και όταν αγοραστούν κι αυτά, θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι πλέον το ‘AsterasTripolisAcademyLab’ είναι στο ίδιο επίπεδο με τις Ακαδημίες των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα γίνει. Απλά θέλουμε λίγο χρόνο. Η πανδημία μας έφερε πίσω αλλά τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν. Υπάρχει μια τρομερή σχέση μεταξύ μας που μόνο καλό κάνει στην ομάδα”.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0